Lei av å mase på ungdommen din? Værsågod…

«Kan du ikke være så snill å rydde etter deg på badet? Det ligger klær overalt!»

«Hvorfor kan du ikke sette inn i oppvaskmaskinen etter deg?»

«Nå må du hjelpe til å rydde, det er dine ting også?»

Det kan hende du kjente deg igjen, eller du har kanskje noen hverdags settninger som går igjen i ditt liv? Fungerer det å mase? Eller er det ofte bare brannslokning og stemningsdrepende der og da?

Jeg opplever at det «bare» finnes to (dårlige) valg i slike situasjoner 1. Gjøre det selv! 2. Eller prøve å få tenåringen å gjøre sin del, som ofte ender opp i masing og krangling! Begge to en dårlig løsning! Når det skjer igjen og igjen, eller hva?

Lett å velge dårlige løsninger, når du har gått deg vill…

Mitt første møte med tenåringen. Hjertebarn ❤

For mange år siden begynte jeg med noe lurt. Da hadde jeg flere ungdommer i huset, hjertebarn. Hva er det tenker kanskje du? Jeg har døpt om fosterbarn til hjertebarn. De kom ikke fra min kropp, men rett inn i hjerte mitt. Bakgrunnen for behovet av å gjøre noe annerledes var at masing og kjefting ikke fungerte. Jeg følte jeg prøvde ALT, og ingenting fungerte. Heller ikke gjentatte påminnelser på en hyggelig måte. De oppgavene jeg trengte at de bidro med ble ikke gjort.

28635278_l

Så i behov av noe nytt, kom perspektivet og holdningen

TO STJERNER OG ET ØNSKE

Det er rett og slett en leveregel som burde finnes i alle relasjoner. La meg forklare hva dette betyr.

De TO STJERNENE handler om at du stadig må lete etter, eller ha fokus på hva den andre gjør som er bra, alltid dette først. Selv om du synes det er vanskelig må du ha to stjerner, eller to ting du har sett som du virkelig synes er bra. Det kan være små ting, men poenget er at du skal lete, registrere og gi det oppmerksomhet i eget hodet. Nettopp fordi vi ofte går glipp av alt folk rundt oss faktiske gjør som er bra. Så kommer vi til ET ØNSKE som handler om å gjøre om «formaningen eller kravet» ditt til et ønske.

Ved å lete etter det tenåringen din gjør som er bra, vil du finne mer enn du aner!

Helt konkret kan det «høres» sånn ut:

  • «Tusen takk for at du hang opp alt det våte tøyet etter treningen, og la et håndkle under. Neste gang skulle jeg ønske meg at du hang opp tøyet inne i dusjen.»
  • Eller «Du er alltid så flink til å ta frem matboksen og tømme den, kan jeg ønske meg at du setter den inn i oppvaskmaskinen også?»

Det kan hende at du synes det er mekanisk å komme med alt på engang!  Da oppfordrer jeg deg til å ikke komme med endringen du ønsker deg FØR du har gitt to gode tilbakemeldinger!

PS: funker på kjæresten også ❤

Stjerneklemmer fra Bianca Simonsen

Følg meg gjerne her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Snakk Om 

Jeg har også et fint lite nettkurs om hvordan snakke med ungdommer, som du kan titte på her 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *