I skyggen av partnerens sykdom

Dette er et tema jeg sjelden hører om. Derfor ønsker jeg å gi det litt viktig oppmerksomhet. Det å ha en syk partner er krevende, til tider nesten uoverkommelig. Fokus er ofte kun den syke i et og alt. Kanskje med rette også.

Men hvis vi aldri retter blikket mot de viktige rundt.

Da gjør vi den syke også en skikkelig bjørnetjeneste. Mange lever helt på siden av eget liv i årevis på grunn av partnerens sykdom. Selv om de er et par, i gode og vonde dager. Har de også en egenhet i det å bare være seg selv. Denne «personlige» delen blir også ofte hardt rammet når partneren blir syk. Noen opplever i tillegg å «miste» partneren sin fordi hverdagen og livet sammen blir preget, og begrenset av sykdom. Den syke kan endre personlighet og kanskje bli utfordrende å like.

40063350_l

Mange pårørende mister også seg selv i prosessen.

Fordi det er vanskelig å ta vare på seg selv, det å skulle sette seg selv først er utenkelig for mange. Derfor utsletter de seg selv på veien. Noen klarer ikke å prioritere seg selv i det hele tatt. Selv om de sårt hadde trengt å fylle på energi og livsglede. Drivstoff for å orke å stå i denne utfordrende situasjonen som kanskje varer i flere år, for noen kanskje resten av livet!

Og hva om de opplever å bli møtt med kritikk eller undring av familie og venner. Skal du reise bort? Uten han/henne. Hvem skal passe på da?

Mange har selvfølgelig også gode handlekraftige folk rundt seg. I dag vil jeg ha fokus på de som ikke har det.

Plass til to i gode og utfordrende dager

De som må sette hele livet sitt på vent og som mister seg selv på veien. Fordi det oppleves som om, og kanskje også er, forventet at du skal gjøre det. Mange syke klarer bare å se seg selv, sin egen smerte og situasjon. Noe som også kan være forståelig. Men noen må se de som står der trofast i skyggen av sin syke partner.

Gjelder dette deg? Ta vare på deg selv, DU er viktig også. Vi har i mange år holdt kurs for par som trenger å finne tilbake til seg selv, gleden og styrken i det å stå sammen i et parforhold hvor det er plass til begge to. Du finner mer informasjon HER. Sammen er vi alltid sterkere.

Kjenner du noen som står i skyggen? Vær så snill… Vis dem omsorg, gjør noe hyggelig for dem, la dem åpne seg, fortell at du ser.

En ting er å stå i skyggen. En annen ting er å bli glemt! 

SE DEM klemmer fra Bianca Simonsen

Følg meg gjerne her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Snakk Om 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *