Hold ut- fordi livet forandrer seg, heldigvis.

Endring, selve ordet i seg selv kan skremme den sterkeste og tryggeste, samt glede inderlig og kjærkommet en skjør sjel.

Hva er det som gjør at endringer påvirker oss så forskjellig? og hvilke erfaringer kan være lure å ta med seg på veien både i møte med andre og seg selv?

For uansett om vi vil eller ikke, så endrer livet seg hele tiden.

Gjennom mange år har jeg fått muligheten og gleden av å jobbe tett på mennesker i krise og sorg.

En stor glede fordi jeg har møtt mange mennesker som det i utgangspunktet kunne se håpløst ut for, klare å skape seg et nytt og meningsfylt liv. Å gå fra å være et offer for uforutsette kriser og forandringer til å være en aktiv og handlekraftig deltager i eget liv.

Jeg har gjort meg mange tanker om hva som gjør det mulig nettopp å skape mening i det tilsynelatende meningsløse. Jeg har ingen fasit og ingen sannhet, når endringene som kommer er uforutsette og hardtslående.

Men, Jeg har selv vært der, da ektemannen min tok sitt liv i 2006, og etterlot seg to gutter på 5 år og flere fosterbarn. Jeg har selv erfart at alt er mulig, og at muligheten ofte starter med å se håp, kjærlighet og tilstedeværelse i andres øyne. Så hvem lar du andre bli i møte med deg?

13301530_1546696648966539_500297048255379818_o
Åpenhet skaper muligheter

ÆRLIGHET OG MOT, jeg opplever at mennesker i krise ofte blir «skjermet» for livet og det som skjer, spesielt barn. Ikke skjermet fordi det er best for barna, men fordi det er for vondt å snakke om og utfordrende å håndtere av oss voksne rundt. Vi blir utrygge om det vil skade mer å snakke om det, og lar ofte være. Vi blir feige og finner forklaringer og unnskyldninger for å ikke ta et skritt frem, å snakke med barna om det som har skjedd.

Barns fantasi vil alltid være verre enn virkeligheten.

Det må vi voksen ta til oss. Så hardt at vi faktisk snakker sant og ærlig med barn og unge om livet, og alt det uforutsigbare og fantastiske det inneholder. Dessuten er det aldri feil av oss voksne å lytte mer enn vi prater. Være i barnas historie. De stiller ikke spørsmål de ikke tåler svaret på!!

Uansett alder har alltid forutsigbarhet vært ekstremt viktig både for oss som skal hjelpe, samt de pårørende som er tett på, men også for den som står midt oppi det hele. Som barnevernspedagog, vet jeg hvor viktig forutsigbarhet er for trygghet, og omvendt.

Et tilbud om TILSTEDEVÆRELSE i endringer som gjør vondt og skaper usikkerhet vil alltid være et tegn på kjærlighet og omsorg. Et genuint ønske om å være der sammen med.

Om det tas imot eller ei er ikke det viktige, men at noen er villig til å stille opp, kanskje tåle å bli avvist men likevel vil spørre igjen og igjen. Jeg har mange ganger opplevd frasen «du vet hvor jeg er, det er bare å komme eller ringe» Du vil veldig sjelden høre noe, er min erfaring. Fordi mennesker i utfordrende endringer har ikke den energien eller kraften som skal til for å ta kontakt.

Tilstedeværelse uten så mange ord, bare holde ut sammen, at noen tåler å være der sammen med deg. Orker å se at du har det vondt, uten å komme med råd og tanker om at alt kommer til å bli bra.

I møte med mennesker og endringer må vi alltid ha med oss en undrende holdning.

Noen elsker årstidene, andre ikke. Noen nyter endringer på arbeidsplassen andre ikke, noen reiser alltid til samme feriested, andre aldri samme sted to ganger. Noen nyter hvert år de blir eldre, andre blir redde. Noen hopper i det, andre smyger seg frem. Det som er en livskrise for meg er en utfordring du kanskje tar på strak arm.

Det eneste forutsigbare med livet er at det er uforutsigbart, og at vi alle er forskjellig. Når alt kommer til alt er doktorgrader vel og bra men når utfordrende endringene kommer er det ekstra godt å føle på varmegradene fra de rundt deg, om du er stor eller liten.

Vær modig, se meg.

Jeg har lyst å avslutte med noen kloke ord som jeg hørte på min vei som foredragsholder

Hold om

Hold rundt

Hold av

Hold kjeft

Og hold ut, fordi livet forandrer seg, heldigvis.

Vær glad i deg selv, hilsen Bianca.

Følg meg her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Podcasten Snakk Om 

Denne teksten min har stått på trykk tidligere i et blad!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *