Da har DU et problem!

Jeg sitter her og er litt opprørt! Rett og slett litt oppgitt over foreldre som gjør sitt beste på helt feil måte!

Vi som foreldre er 100 prosent ansvarlig for relasjonen vi har til våre barn og ungdommer. Det er vi som har og må ta ansvaret for å gi dem den handlekraften og ansvarligheten som de trenger for å bli voksne som trives med seg selv og er i stand til å ta gode valg i hverdagen.

Jeg opplever stadig å ha samtaler med foreldre som er oppgitt over ungdommene sine fordi de planlegger så dårlig. Her snakker jeg ikke om enkelt hendelser men mer den dårlige sirkelen som oppstår igjen og igjen.

La meg gi deg noen eksempler. Ungdommen din rekker ikke bussen, eller bestemmer seg plutselig for at han eller hun skal en plass. Du er opptatt og har verken lyst eller mulighet til å hjelpe ut. Høres det kjent ut? Kanskje han eller hun trenger penger nå til et eller annet? Eller har glemt en avtale som er viktig. Ja du skjønner tegninga. Det kan hende at dine eksempler er annerledes enn mine her. Men problemet er at du plutselig blir løsningen på din ungdoms problemer. Du overtar problemet! Hvorfor?

Det er du som må fikse det!

La oss ta kjøring til og fra! Ofte ender det i en diskusjon, hvor DU må velge. Skal du slippe det du har i hendene og hjelpe ungdommen din? Eller la være? Du blir kanskje sint eller sur og forteller hvor dårlig han eller hun har planlagt mens du befinner deg i gangen for å ta på deg skoa. Turen er lite hyggelig og inneholder din frustrasjon og ungdommens unnskyldninger for ørtne gang. Du kjører hjemover alene i bilen og tenker at dette er siste gang, eller?

La de få eie sitt eget problem

Jeg skulle ønske at du ikke eide din ungdoms problem. At du lærte dem å stå ansvarlig for sine egne dårlige valg. Det finnes nemlig et valg til, som sørger for at du bevarer humøret og relasjonen til ungdommen din, med å si

«Vet du, da har DU et problem!»

For det er faktisk din ungdom som bør ta konsekvensen her. Bruke kreativiteten sin på å finne en løsning som IKKE innebærer at du slipper det du har for å fikse det for dem. Du blir en muliggjører. Det verste av alt, det ligger ingen takknemlighet for det du gjorde fordi du kanskje ble sur og kritiserte ungdommen din.

Ta et bedre valg. Sett grensen nå, og la ungdommen din ta ansvar. Det er ikke så mange gangene som skal til før de skjønner at de må planlegge bedre. Jeg lover! Dessuten vil du få langt bedre hverdager selv!

Klemmer i kø Fra Bianca Simonsen.

Følg meg her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Podcasten Snakk Om 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *