Sorg er kjærligheten og gledens ytterpunkt.

Den 10 september var det Verdensdagen for selvmordsforebygging.

Selvfølgelig betyr slike markeringer mer for noen av oss. Likevel bør det berører oss alle. Med tanke på at det årlig dør nær 800 000 mennesker som følge av selvmord, det vil si et menneske hvert 40. sekund. Mange flere forsøker å ta sitt eget liv. Selvmord rammer i alle samfunnslag, verden over. Selvmord er blant de tre hyppigste dødsårsakene i verden hos mennesker i aldersgruppen 15–44 år. samt den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19 år, i følge WHO. Derfor er det vårt alles ansvar å skape bevissthet og åpenhet rundt dette. Vi er alle en del av løsningen.

Som en egen liten markering etter at den viktige dagen er over og arbeidet bør fortsette så skrev jeg dette for en stund siden.

Sorg er kjærligheten og gledens ytterpunkt.

Gjennom livet svinger vi alle på denne pendelen av følelser. Mange mennesker lever hele livet med sorg tett på seg. Ofte handler sorg om noe vi har mistet, det kan være mennesker som stod oss nære, opplevelsen av en ødelagt barndom, vi kan ha mistet oss selv, jobben, huset vårt eller et nært vennskap.

20170118_133354

Det er mye å miste som menneske.

Alle har vi mistet noe eller noen. Sorg finnes fordi kjærlighet finnes. Mange ganger lurer jeg på om vi hadde elsket like sterkt om vi ikke ville miste eller i det minste visste vi kunne miste?

Mange sier at tiden leger alle sår, jeg hører det igjen og igjen. Men det er ikke slik for alle, jeg tør å påstå at det ikke er slik for noen. Vi lærer bare å leve med det. Noen lever i kraftig sorg over lengre tid, noen blir syke av det. Andre aksepterer det som har skjedd, og klarer å smile gjennom tårene.

20170118_132343

Å miste noe som er en stor del av deg selv vil alltid sette spor, skape en tomhet. Et rom og en plass som ingen andre kan fylle. Ingen kan erstatte plassen mannen min hadde da han døde og alt det han var og betydde i mitt liv.

Men vi mennesker har ubegrenset med plass i hjerte vårt, om vi ikke selv begrenser oss.

Vi har alle en spesiell plass i noens liv, som bare er vår. Ingen kan erstatte deg og den mening du gir til de rundt deg. Selv tiden kan ikke viske ut sporene du setter.

Vi mennesker smiler gjennom tårer og lever i alle farger, med alt hva vi har fått og alt hva vi har mistet. Det er slik å være menneske.

Lag deg en fin dag og husk at åpenhet skaper muligheter

Sil til en fremmed hilsen Bianca Simonsen

Følg meg her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Podcasten Snakk Om 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *