Ikke ta på meg- Tryggest på avstand!

Å fy søren, det er vel få ting som føles mer guggent enn å bli tatt på om du ikke ønsker det? Det gjør rett og slett vondt selv om den som tar på deg er kjæresten din, mannen din, samboeren din. Din aller nærmeste.

Mange sliter med dette, spesielt damer. Ikke av en grunn, men av mange ulike grunner. I dette innlegget vil jeg styre unna å sykeliggjøre dette. Jeg vil skrive om at mange opplever en eller flere ganger i livet å føle seg tryggest på avstand. Jeg vil skrive om at dette er normalt, men at det over tid kan skade parforholdet om det blir en ond sirkel.

Hva er det som gjør at vi har denne intimitetsangsten?

  • Noen kvinner føler dette når de har fått barn, at barnet krever så mye nærhet at behovet for å være «alene» blir truet av mannens behov for å være nær. Mange opplever at enhver berøring er en invitasjon til sex og trekker seg vekk. De orker ikke flere forventninger til nærhet. Her er det viktig å kunne snakke skikkelig med partneren sin kanskje bli enig om å avstå fra seksualitet en stund. Slik at klemmer og berøring likevel kan være der uten «forventningen» til sex.
  • Noen kvinner orker ikke nærhet pga av egen kropp og dårlig selvfølelse. Det kan være alt fra lukt til opplevelsen av å ikke være tiltrekkende. De velger seg vekk fra situasjoner hvor den andre søker nærhet. Selv om partnerens initiativ viser det stikk motsatte av hva kvinnen føler. Mange kvinner føler dårlig om seg selv og unndrar seg derfor nærhet.
  • Du har mistet følelsene for partneren din, du har ikke tatt det siste steget og gjort det slutt. Dere er fortsatt et par men du orker ikke være nær. Bare så ofte som må til for å holde «fasaden» oppe.
  • Følelsen av å være tappet for energi, sliten og tom er for mange bremsen i å orke å være nær. Det er kanskje innholdsrike dager på jobben som krever masse av deg. Du blir amper og irritert av nærhet. Trenger rom og tid alene.
  • Sykdom gjør at mange ikke orker nærhet, både fordi de er redde, eller har smerter. Men også fordi det er en ny situasjon å sette seg inn i. Mange takler sykdom og smerte ved å trekke seg tilbake. Dette kan oppleves som en avvisning av den andre.
Redd for å være nær

Det finnes håp og hjelp!

Mang par jeg har møtt i veiledning og på kurs har kjent på dette, hvor vondt det er begge i en slik situasjon. Heldigvis finnes det løsninger på det meste. Åpenhet skaper muligheter. Ha tålmodighet, snakk sammen, finn gode løsninger som fungerer for dere, stol på at parforholdet tåler slike perioder, ikke gi opp forholdet eller den andre. Nærhet skal være godt for begge, alltid!

Gjør som over 500 andre par kom på kurs hos oss? Ta en titt her

Klemmer fra Bianca Simonsen

Følg meg gjerne her:

Hverdagsheltinne på facebook | Instagram | Gjør en forskjell AS | Snakk Om 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *